Poznaj wyciskarkę do soku KUVINGS B6000

Otwór wsadowy na owoce i warzywa w urządzeniu KUVINGS B6000 jest wyjątkowo duży. Jego średnica to aż 7,5 centymetra i jest to bardzo ważne, ponieważ umożliwia to włożenie do urządzenia w jednym kawałku nawet dużych owoców i warzyw.

W oczywisty sposób znacznie przyspiesza to pracę z jabłkami czy pomarańczami i ogólnie z wszystkimi produktami, które w przypadku innych urządzeń trzeba najpierw pokroić na mniejsze kawałki. Nie jest to jednak tylko i wyłącznie kwestia wygody i oszczędności czasu. W czasie krojenia warzyw i owoców dochodzi do procesów utleniania się wielu ważnych związków chemicznych znajdujących się w pożywieniu. Wpływ ma na to samo powietrze, ale też metalowy nóż będący katalizatorem tych trwałych zmian.

Brak konieczności krojenia oznacza, że w przypadku niektórych substancji schowanych w warzywach i owocach możliwe jest przekazanie ich do soku ponad cztery razy więcej, niż jest to spotykane w urządzeniach z mniejszymi otworami wsadowymi. Warto też podkreślić, że KUVINGS B6000 posiada specjalny system zabezpieczający otoczenie wyciskarki przed rozchlapywaniem się soku czy powstawaniem jakichkolwiek zabrudzeń. Nie ma tutaj też znaczenia, czy przerabiane są właśnie bardzo twarde rzeczy, jak buraki lub marchew, czy do urządzenia włożone zostały miękkie truskawki lub jakieś trawy. System działa zawsze i zawsze jest równie skuteczny.

sok wyprodukowany wyciskarką Kuvings B6000KUVINGS B6000 korzysta ze specjalnego systemu JMCS, dzięki któremu proces prasowania surowca i wydobywania z niego soku jest bezpieczny dla fitoskładników znajdujących się w warzywach i owocach. Sam proces wyciskania nie powoduje uszkodzenia żadnych z nich. Jego obecność sprawia przy okazji, że KUVINGS B6000 jest wyjątkowo łatwy do czyszczenia. Jest to oczywiście cecha poboczna, ale niewątpliwie bardzo przyjemna w praktyce. Wystarczy tylko zamknąć specjalną zatyczką wylot, nalać do urządzenia wody i pozwolić jej normalnie pracować. Wykona ona większość pracy i potem tylko, po jej rozebraniu, wystarczy przepłukać części i gotowe. Dzięki KUVINGS B6000 można drastycznie powiększyć korzyści płynące z jedzenia owoców. Kiedy je się je w postaci w pełni naturalnej, około 17% wszystkich substancji odżywczych, witamin i minerałów jest przejmowanych przez nasze organizmy. W przypadku korzystania z procesu wyciskania na zimno uzyskuje się znacznie lepiej przyswajalne soki i ilość realnie wchłanianych substancji rośnie niemal czterokrotnie.

Autor

Tobiasz Dąbrowski

Dietetyk, lekarz rodzinny oraz tester wyciskarek.

Zobacz również

Kontakt

E-mail: kontakt@gumisiowadolina.pl

Jak wybrać odpowiedni model wyciskarki? Jakie parametry powinna spełniać? Czy świeżo wyciskane soki są potrzebne w naszej codziennej diecie? 

Na te oraz wiele innych pytań znajdziecie odpowiedzi w naszym portalu.

Zapraszamy do miłej lektury!