Sana EUJ-606 to wyciskarka, która ma jeden wałek ślimakowy oraz bardzo mocny silnik a to sprawia, że owoce czy warzywa są bardzo dokładnie miażdżone i tym samym urządzenie będzie w stanie wydostać z tego wszystkie witaminy, enzymy oraz minerały.
Dwufazowy system przygotowania soku to najlepsza wydajność przy zachowaniu niskich obrotów. Można liczyć, że taka technika sprawi, że sok nie będzie napowietrzony i nagrzany w trakcie produkcji. To bardzo ważne, by sok był rzeczywiście pełnowartościowy. W urządzeniu zastosowany został także większy otwór do wsadu, tak by nie trzeba było kroić owoców na małe kawałki. Producent postarał się także o to, by urządzeniu nadać nowoczesny wygląd oraz antypoślizgowe nóżki. Urządzenie jest tak przygotowane, że nie będzie służyć wyłącznie do wyciskania soku. Można z tym urządzeniem przygotować masło orzechowe, robić makaron i to z różnymi kształtami.
W przypadku tej wyciskarki możemy także mielić kawę, przyprawy, zioła oraz robić posiłki dla dzieci czy niemowląt. Da się także przygotować smaczne sorbety, lody czy musy. Dlatego jeśli wykorzystujemy urządzenie Sana można sobie przygotować naprawdę masę smacznych posiłków, które każdemu będą smakować. Jeszcze inna przystawka daje nam możliwość wyciskania oleju z różnych nasion. W przeszłości jedynie wyciskarki pionowe miały spory wsadowy otwór.
Obecnie się to zmieniło właśnie przez urządzenie Sana, które zmienia sytuację i ma większy otwór niż obecne na rynku urządzenia pionowe. Do tego mamy również inne ważne cechy takie jak łatwość czyszczenia, wszechstronność brak problemów z przeciekaniem oraz świetna praca z warzywami zielonymi liściastymi. Pałeczka, która ma specjalną uszczelkę daje nam możliwość wciskania miękkich owoców, szczególnie cytrusów. Kawałki owoców nie będą się osadzać na tubie wsadowej oraz nie będą wracać do góry.
Wyciskarka ma przygotowany regulator gęstości soku w pięciu stopniach i dlatego można wygodnie dzięki temu kontrolować ciśnienie w komorze wyciskającej a tym samym soki wybieramy czy będą bardziej gęste czy może bardziej klarowne. Wolnoobrotowa technika to oczywiście gwarancja, że dzięki urządzeniu przygotowywać się będzie wyłącznie takie soki, które mają w składzie wiele cennych enzymów, witamin oraz minerałów. Sok będzie zachowywał swój kolor przez dwie doby i doskonały smak.
Natomiast soki z sokowirówki będą się szybko utleniać i tym samym stracą swoje właściwości. Różnice są więc dobrze widoczne. Sok z sokowirówki będzie brązowieć i ma również gęstą pianę, dlatego można tutaj mówić o jego silnym utlenieniu.
Autor
Roman Ambroź
Sokoterapeuta.
Polecamy
Najnowsze
Sokowirówki i sokowirówki odśrodkowe: Przewodnik
Jeśli dopiero zaczynasz interesować się sokami, musisz znać kilka terminów, które na pewno usłyszysz i będziesz się nad nimi zastanawiać... [...]