Sokowirówka, czy wyciskarka Kuvings - próba analizy

Choć coraz częściej mówi się o tym, że sokowirówki nie są rozwiązaniami tak wartościowymi, jak ma to miejsce w przypadku wyciskarek do soków, nie można nie dostrzec tego, że to właśnie one już od dziesięcioleci dominują nie tylko na polskim rynku.

Okazuje się przy tym, że jest to zjawisko nieuzasadnione z dietetycznego punktu widzenia, znakiem rozpoznawczym sokowirówek jest bowiem sok charakteryzujący się stosunkowo niską jakością. Osoby, które poszukują odpowiedzi na pytanie o to, dlaczego tak się dzieje muszą uświadomić sobie, że sokowirówka pracuje na bardzo wysokich obrotach. Przyczynia się to nie tylko do napowietrzenia, ale również do rozwarstwienia serwowanego przez nią soku. Wywołuje to reakcję utleniania, która nie jest wcale obojętna dla jakości przygotowanego soku, doprowadza bowiem do zniszczenia wielu witamin, które powinny wchodzić w jego skład.

Praca sokowirówki wiąże się również z dość istotnym podwyższeniem temperatury. Również te zjawisko nie może być uznane za pozytywne, prowadzi bowiem do zubożenia soku o enzymy. W rezultacie, choć jesteśmy przekonani o tym, że stosując sokowirówkę dbamy o swoje zdrowie, dostarczamy do naszego organizmu sok o właściwościach dalekich od oczekiwanych. Gdy zatem zastanawiamy się nad tym, czy wyciskarka Kuvings jest rozwiązaniem lepszym od sokowirówki, wcale nie musimy obawiać się, że końcowy werdykt rozwiązujący tę kwestię będziemy mogli wydać jedynie na podstawie skomplikowanych obliczeń i analiz.

różnica między sokiem z sokowirówki i wyciskarki W rzeczywistości już podstawowe dane działają na jej korzyść, jeśli bowiem mamy do czynienia z klasycznym i bardzo lubianym sokiem pomidorowym, ilość witaminy w soku uzyskanym z wykorzystaniem wyciskarki jest nawet pięć razy większa niż ma to miejsce wówczas, gdy do produkcji soku wykorzystamy sokowirówkę. Różnica nie jest może aż tak przytłaczająca, gdy w zestawieniu pojawią się dane dotyczące ilości beta-karotenu w soku z marchwi, budzi jednak zdumienie, gdy analizujemy zawartość błonnika wysoko cenionego między innymi przez osoby, które się odchudzają. Wracając do wspominanego już soku z pomidora, nie można nie zadać pytania o to, jak to możliwe, że wyciskarka Kuvings zapewnia nam dostęp do ilości witaminy C wyższej niż ma to miejsce w odniesieniu do samego pomidora. Dzieje się tak między innymi dlatego, że witamina w soku jest znacznie lepiej przyswajana przez organizm niż ta, która wchodzi w skład surowego warzywa, nie można więc mówić o błędnych wyliczeniach.

Autor

Alina Nowak

Właścicielka restauracji ze zdrową żywnością.

Zobacz również

Kontakt

E-mail: kontakt@gumisiowadolina.pl

Jak wybrać odpowiedni model wyciskarki? Jakie parametry powinna spełniać? Czy świeżo wyciskane soki są potrzebne w naszej codziennej diecie? 

Na te oraz wiele innych pytań znajdziecie odpowiedzi w naszym portalu.

Zapraszamy do miłej lektury!