Smoothie brzoskwiniowe - słodkie i kremowe bez kalorii

To może lub nie może zaskoczyć Cię, aby dowiedzieć się, że brzoskwinie zrobić najbardziej boskie smoothie. W końcu brzoskwinie są świetnym deserem, więc dlaczego nie brzoskwiniowe smoothie.

Ten słodki, soczysty owoc jest tak dobry dla Ciebie i idealny do wrzucenia do blendera. Podobnie jak mango, brzoskwinie stanowią idealną bazę do smoothie, ponieważ pomagają związać wszystkie składniki razem. Ich słodki, subtelny smak dobrze komponuje się z bananami, malinami i truskawkami.

Brzoskwinie pochodzą z Chin, a ich naukowa nazwa - Prunus persica - wskazuje na ich podróż Jedwabnym Szlakiem do Persji.

Istnieją dwie główne odmiany: odziomkowa i pestkowa. Jak sama nazwa wskazuje, pestkę można łatwo usunąć w przypadku odmian freestone, natomiast miąższ przykleja się do pestki w przypadku odmian clingstone.

Występują one również w dwóch różnych kolorach: z białym lub żółtym miąższem. Odmiany z białym miąższem są słodsze i mniej kwaśne niż ich żółte odpowiedniki.

Kupowanie i przechowywanie

Sezon na brzoskwinie trwa od późnej wiosny do lata. Przy zakupie należy zwrócić uwagę na owoce, które są jędrne, dorodne i ciężkie w stosunku do swojego rozmiaru. Skórka powinna być gładka, aksamitna i bez zielonych plamek. Aby sprawdzić, czy owoc jest dojrzały, należy delikatnie nacisnąć kciukiem wzdłuż szwu. Owoc powinien być lekko sprężysty, ale nie za miękki, o słodkim, korzennym zapachu.

Dojrzewają w temperaturze pokojowej w misce na owoce lub w brązowej papierowej torbie z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Po osiągnięciu dojrzałości owoce nabierają intensywnie żółtego koloru przy szypułce. Dojrzałe owoce przechowuje się w lodówce w szczelnie zamkniętej torebce do pięciu dni.

Przygotowanie

Aby przygotować owoce, wystarczy umyć je w zimnej bieżącej wodzie, następnie przekroić na pół i usunąć pestkę. Nie ma potrzeby obierania skórki, jeśli dodajesz je do smoothie.

Masz za dużo brzoskwiń? Zamroź te, których nie potrzebujesz, a zawsze będziesz mieć zamrożone owoce gotowe do użycia w smoothie.

Wartości odżywcze brzoskwiń

Brzoskwinie są bogate w szereg składników odżywczych, a także są niskokaloryczne, nie zawierają cholesterolu i mają dużo błonnika. W rzeczywistości średniej wielkości brzoskwinia zawiera tylko 39 kalorii, o wiele mniej niż jabłka lub gruszki tej samej wielkości.

Brzoskwinie są pełne witamin, w tym witaminy A, beta-karotenu i witaminy C. W rzeczywistości, tylko pół filiżanki świeżych brzoskwiń zapewni Ci 10% zalecanego dziennego spożycia witaminy C. Są również dobrym źródłem witaminy C.

Są one również dobrym źródłem witaminy E, witaminy D, witaminy B1, witaminy B2, witaminy B3, witaminy B6, folianu i kwasu pantotenowego, jak również bogatym źródłem minerałów takich jak wapń, potas, magnez, żelazo, mangan, fosfor, cynk i miedź.

Smoothie brzoskwiniowa melba

Składniki

Na smoothie:
2 brzoskwinie, obrane, drylowane i pokrojone na ćwiartki
1 c jogurtu waniliowego
½ c mleka migdałowego

Na coulis:
1 c mrożonych malin
Wyciśnięty sok z cytryny
1 łyżeczka miodu

Jak przyrządzić

Posiekaj i usuń pestki z brzoskwiń, a następnie dodaj do blendera razem z jogurtem waniliowym i mlekiem migdałowym. Miksować na wysokich obrotach, aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Przelać do dużej miski.

Aby przygotować coulis, dodać maliny, sok z cytryny i miód do czystego blendera lub robota kuchennego i przetwarzać do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Wymieszaj malinowe coulis z mieszanką smoothie, a następnie przelej do szklanek i podawaj. Udekorować świeżymi malinami.

Uwaga:

Jeśli używasz mrożonych malin, podgrzej je w mikrofalówce na wysokim ogniu przez 10 - 20 sekund. Ułatwi to ich miksowanie.

Smoothie truskawkowe z brzoskwiniami

Składniki

1 mrożony banan
1 brzoskwinia przepołowiona i drylowana
6 truskawek, obranych z łusek
½ c soku pomarańczowego
½ c mleka migdałowego

Sposób przygotowania

Umieścić banana, brzoskwinię, truskawki, sok pomarańczowy i mleko migdałowe w dzbanku blendera i zmiksować do uzyskania gęstej i kremowej konsystencji.

Wlać do dwóch szklanek i cieszyć się.

Morelowe Smoothie Brzoskwiniowe

Składniki

2 brzoskwinie, przepołowione
2 morele, przepołowione
½ c świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
½ c jogurtu waniliowego

Jak przyrządzić

W blenderze połączyć brzoskwinie, morele, sok pomarańczowy i jogurt waniliowy. Zabezpieczyć pokrywę i miksować na wysokich obrotach, aż wszystkie składniki będą gładkie i kremowe.

Na dwie szklanki.

Miętowe Smoothie brzoskwiniowe

Składniki

2 brzoskwinie, posiekane i pozbawione pestek
1 melon spadziowy
1 c jogurt waniliowy
1 c mleka migdałowego
Sok z 1 cytryny
1 łyżka stołowa posiekanej mięty

Sposób przygotowania

Dodaj do smoothie pokrojone brzoskwinie, melon miodowy, jogurt waniliowy, mleko migdałowe, sok z cytryny i posiekaną miętę. Miksuj na wysokich obrotach przez minutę lub dwie, aż wszystko będzie gładkie i kremowe.

Przelej do dwóch szklanek i delektuj się.

Autor

Roman Ambroź

Sokoterapeuta.

Zobacz również

Kontakt

E-mail: kontakt@gumisiowadolina.pl

Jak wybrać odpowiedni model wyciskarki? Jakie parametry powinna spełniać? Czy świeżo wyciskane soki są potrzebne w naszej codziennej diecie? 

Na te oraz wiele innych pytań znajdziecie odpowiedzi w naszym portalu.

Zapraszamy do miłej lektury!