Wyciskarki do soku są coraz bardziej docenianymi gośćmi w naszych kuchniach. Nie ma bowiem lepszego sposobu na początek dnia niż szklanka świeżo wyciskanego na zimno soku owocowego.
Znajduje się w nim gigantyczna bomba witamin i minerałów, która sprawia, że nasze organizmy są w stanie idealnie pracować, a do tego jest to zastrzyk energetyczny. Wszystkie składniki z soku wchłaniają się bardzo łatwo, dzięki czemu nic nie jest marnowane. Niestety, wyciskarki cały czas mają jednak dla nas wiele tajemnic i na pewno nie można powiedzieć, że są to urządzenia popularne w polskich domach. Wciąż nie doceniamy ich wielu zalet, a do tego nie wiemy,, jak w praktyce wybierać najlepsze dla siebie urządzenia.
W tym artykule pragniemy przybliżyć odrobinę wyciskarki marek Hurom i Kuvings, ponieważ są to urządzenia wyróżniające się dobrym design'em, wysoką jakością materiałów oraz po prostu efektywną pracą, co jest tutaj zdecydowanie najważniejsze.
Kuvings
Z wyciskarek Kuvings powinny korzystać przede wszystkim osoby, dla których znaczenie będzie miała wielkość otworu wlotowego. Chodzi o to, że duży otwór w wyciskarkach Kuvings umożliwia wrzucanie do urządzenia nawet twardych owoców i warzyw bez ich wcześniejszego krojenia. Silny wałek poradzi sobie z nimi znakomicie, dzięki czemu pracy będzie zdecydowanie mniej, a ilość uzyskanego soku wyraźnie większa. Jest on też wyższej jakości, przynajmniej w przypadku produktów twardych.
Hurom
Jednoślimakowe wyciskarki Hurom znane są z tego, że pozwalają uzyskać bardzo duże ilości soku z surowca, który jest do nich podany. W procesie wyciskania wykorzystywane są bowiem bardzo duże siły, ale jest to robione stosunkowo wolno, więc nie dochodzi ani do zapowietrzania się soku, ani do jego nagrzewania. Oba te skutki uboczne doprowadzają do obniżenia jakości soku i zmiany jego smaku, więc ich usuniecie to dla Hurom priorytet. Takie podejście wymagało zastosowania bardzo wytrzymałych materiałów i tak też się stało. Nieodłączną cechą obu typów prezentowanych powyżej urządzeń jest łatwość obsługi. W zasadzie wystarczy tylko podać surowiec i je włączyć, a reszta dzieje się już samoistnie. To samo dotyczy ich czyszczenia. Trzeba jednak pamiętać, że poszczególne modele posiadają różne parametry i funkcje dodatkowe, co czyni je bardziej lub mniej przydatnymi dla poszczególnych gospodarstw domowych. Przed zakupem trzeba zawsze się im dokładnie przyjrzeć i wybrać takie urządzenie, które nie będzie posiadało funkcji zbędnych, ale zrobi to, co nam się przyda.
Autor
Tobiasz Dąbrowski
Dietetyk, lekarz rodzinny oraz tester wyciskarek.
Polecamy
Najnowsze
Sokowirówki i sokowirówki odśrodkowe: Przewodnik
Jeśli dopiero zaczynasz interesować się sokami, musisz znać kilka terminów, które na pewno usłyszysz i będziesz się nad nimi zastanawiać... [...]