Jeśli zastanawiamy się nad tym, jakie urządzenie przeznaczone do wyciskania soku wybrać, musimy mieć świadomość tego, że wcale nie otwiera się przed nami szczególnie proste zadanie. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że liczba rozwiązań, które mają nam pomagać w realizacji tak zdefiniowanego celu nie jest wcale mała.
Oczywiście, nie wszystkie są tak samo wartościowe i właśnie w tym kontekście na pierwszy plan wysuwają się wyciskarki. Co ciekawe, już na wstępie należy zwrócić uwagę na pewien błąd, który popełniamy niemal wszyscy, choć nie można nie zgodzić się z tym, że w zdecydowanej większości przypadków robimy to nieświadomie. Wyciskarki niejednokrotnie nazywane są sokowirówkami, choć mamy do czynienia z innymi rodzajami sprzętów, z których każdy posiada typowe dla siebie cechy i których mylenie jest dość poważnym błędem. Wyciskarki do soku charakteryzują się przede wszystkim tym, że wykonują wolne, ale bardzo dokładne obroty.
Sok jest wyciskany z wykorzystaniem wałka ślimakowego, a jego specjalna konstrukcja jest wykorzystywana do miażdżenia owoców i wyciskania z nich całego soku. Mamy do czynienia z sokiem, w którym znajdują się cząsteczki owoców, trudno więc oprzeć się wrażeniu, że sięgamy po rozwiązanie nie tylko bardzo wartościowe, ale i odżywcze. Taki wyciąg z owoców może być też przechowywany w lodówce, a my nie musimy martwić się o to, że przyczyni się to do utraty charakterystycznych dla niego właściwości. Wyciskarka nie musi być zresztą stosowana wyłącznie do pozyskiwania soku, może bowiem zaopatrzyć nas również w wyjątkowo smaczny mus.
Coraz częściej mówi się przy tym o dwóch dominujących typach wyciskarek, mamy więc do czynienia z rozwiązaniami ręcznymi oraz elektrycznymi. Wyciskarki elektryczne możemy podzielić zarówno na jednio-, jak i na dwuślimakowe. Te drugie zwracają zresztą coraz większą uwagę, ich budowa sprawia bowiem, że powszechnie są uważane nie tylko za lepsze, ale również za bardziej efektywne. Jeśli zdecydujemy się na skorzystanie z nich, możemy liczyć na sok nie tylko odżywczy, ale również pełen witamin. Proces jego uzyskiwania trwa nieco dłużej niż ma to miejsce w przypadku rozwiązań jednoślimakowych, wyciśnięcie go z owocu jest jednak możliwe aż do ostatniej kropli. Sama moc wyciskarek elektrycznych jest dość zróżnicowana i może wynosić nawet 450 W.
Co do zasady, im jest większa, tym szybciej przebiega proces przygotowywania soku. Dzięki zakupowi wyciskarki o większej mocy możemy też cieszyć się sokiem z twardych owoców oraz warzyw. Zaletą wyciskarki jest też możliwość uzyskania soku pełnowartościowego.
Autor
Alina Nowak
Właścicielka restauracji ze zdrową żywnością.
Polecamy
Najnowsze
Sokowirówki i sokowirówki odśrodkowe: Przewodnik
Jeśli dopiero zaczynasz interesować się sokami, musisz znać kilka terminów, które na pewno usłyszysz i będziesz się nad nimi zastanawiać... [...]